Енергоефективність Львівщини: виклики та досягнення в умовах євроінтеграції

 

2 листопада 2018 року у рамках Міжнародного економічного форуму «Львівщина – хаб можливостей» у м.Львові відбувся круглий стіл «Енергоефективність Львівщини: виклики та досягнення в умовах євроінтеграції», участь у якому взяли представники влади, громадськості, бізнесу та наукового середовища.

 

Захід присвячений обговоренню рейтингу за параметрами енергоефективності серед 5 регіонів, моніторингу та аналізу заходів в сфері енергоефективності у 5 областях Західної України, обговоренню кращих практик реалізації енергоефективних проектів, енергосервісних контрактів ЕСКО та досвіду міст Львівщини в сфері енергоощадності.

З вітальним словом до учасників звернувся модератор - Орест Микита, координатор проектів Інституту регіонального розвитку. Відкриваючи круглий стіл, він коротко представив проект, його основні заходи та напрацювання. Також відзначив, що в рамках аналітичної складової проекту було проведено рейтинг за перше півріччя поточного року за 23-а параметрами енергоефективності. Даний рейтинг представила експерт Інституту Регіонального Розвитку Тетяна Лукашенко. В рейтингу порівнюються показники 5 областей Західної України – Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької. Зведена рейтингова оцінка довела безперечне лідерство Львівщини серед сусідніх областей. Проте, за деякими параметрами область поступається, займаючи далеко не лідерські позиції. Львівщина єдина з досліджуваних регіонів започаткувала практику укладення бюджетними установами енергосервісних договорів, які передбачають реалізацію енергоефективних проектів за кредитні кошти інвестора. Такі договори забезпечують як фінансову, так і енергетичну вигоду для інвестора, бюджетної установи та для населення, є «великим плюсом» в роботі регіональної влади.  Область випереджає сусідні регіони за кількістю проектів за участі країн ЄС в сфері енергетичної безпеки та енергозбереження, за показниками доступу соціально вразливих груп населення до енергоресурсів, за рівнем інформування населення з питань енергозбереження, за кількістю реалізованих проектів в сфері відновлюваної енергетики в розрахунку на 1000 жителів і ін. Проте плюси регіональної політики енергозбереження знижує значення показника обсягу паливно-енергетичних ресурсів, спожитих на душу населення (тонн нафтового еквіваленту). За цим показником регіон ділить 4-5 місце в рейтингу з Івано-Франківщиною. На четвертому місці область також перебуває за рівнем впровадження енергозберігаючих джерел світла у зовнішньому освітленні населених пунктів.

У своєму виступі Святослав Павлюк, виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» зупинився на прикладах успішного досвіду українських міст у сфері енергоефективності та викликах, які стоять перед громадами. Передусім треба запровадити в містах тотальний щоденний облік в усіх муніципальних і житлових будівлях – тоді можна зрозуміти, що один дитячий садочок споживає вдвічі більше за інший. Коли є розуміння проблеми, починається пошук шляхів її вирішення. Обов’язково мусить бути посада енергоменеджера в органах місцевого самоврядування. Святослав Павлюк також зазначив, що питання енергоефективності – це не про енергію, а про поведінкову ментальну модель .

Віктор Борщевський, професор Українського католицького університету, зазначив що проблема енергоефективності в Україні, не зважаючи на всю свою актуальність, вирішується у доволі нетиповий для більшості розвинених держав спосіб. Замість створення системи дієвих стимулів у мешканців багатоквартирних будинків вкладати кошти в енергомодернізацією, держава викидає десятки мільярдів гривень на житлові субсидії. Тому на його думку, пріоритетними напрямами політики енергоефективності мають стати: обмеження монополізму та впровадження ринкового ціноутворення на ринку енергетичних ресурсів та енергопостачання; забезпечення відповідальності власників та співвласників житлових будівель за їх утримання, включаючи повну сплату вартості спожитих енергоносіїв; розмежування програм соціальної підтримки населення та програм модернізації ЖКГ та підвищення його енергоефективності. Водночас, залучення коштів міжнародних донорських організацій і державного та місцевих бюджетів з метою стимулювання заходів з енергоефективності житлових будівель, повинне відігравати допоміжну (а далеко не центральну) роль у загальнодержавній політиці енергоефективності.

Про механізм енергосервісних договорів, ЕСКО контактів у своєму виступі говорив Михайло Мельник, консультант експертно-аналітичної групи з розвитку ПЕК Львівщини. Зокрема він відзначив , що Львівщина має підписаних  6 енергосервісних контрактів, тоді як деякі області України Одеська – 31, Миколаївська – 26 та Кіровоградська- 20, а м. Київм є лідером у цій царині  – 64 Еско контракти.

Про підвищення енергоефективності у дитячій лікарні Охмадит у м. Львові та дитячому садочку м. Кам’янка-Бузька розповіла Віра Недзведська, менеджер проектів МБО «Фонд Східна Європа». Мета проекту – забезпечити комфортні умови перебування дітей та їх батьків в установах через реалізацію заходів енергозбереження в будівлях лікарні та клініки Охматдит Львівської області та  садочка №5 «Дзвіночок» у місті Кам’янка-Бузька, а також мотивувати використовувати енергію ощадливо шляхом проведення просвітницько-інформаційних кампаній та відповідного навчання дітей, батьків і персоналу установ. Це успішний приклад співпраці Львівської області і Фонду «Східна Європа» Фінансування робіт буде здійснюватися Фондом в рамках проекту, а також передбачено виділення коштів з обласного бюджету.

Володимир Панас, регіональний представник Danfoss у своєму виступі зупинився на термомодернізації житлових та адміністративних будівель. Він також зазначив, що утеплення будівлі без модернізації системи опалення не дає повної економії енергії. Утеплення будівлі без модернізації системи опалення унеможливлює раціональне використання та облік заощаджених енергоресурсів, тому для досягнення максимального  економічного ефекту необхідний комплексний підхід. Він також зупинився на приклада х термомодернізації у Польщі та Литві.


У рамках круглого столу відбулась презентація успішних історій міських голів  Львівщини для обміну кращими практиками енергоефективності. Зокрема, під час зустрічі міські голови міст Жовква, Кам’янка-Бузька, Новояворівськ та представник міської ради Броди представили свої напрацювання та результати впровадження заходів з покращення енергоефективності в їхніх громадах, зокрема на об’єктах соціальної інфраструктури іншим учасникам Форуму та очільникам українських міст.

У роботі круглого столу взяли участь також і представники бізнесу і керівники ОСББ та ОТГ з міст Львівської області, вони були надзвичайно активні у дискусіях та запитаннях до спікерів.

Підводячи підсумки круглого столу, Орест Микита, подякував усім присутнім за активну участь та конструктивну дискусію, зазначивши, що усі пропозиції будуть враховані.

Захід проведено в рамках виконання проекту «Контроль громадськості за реформуванням енергетичного сектора на регіональному рівні в контексті виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Проект реалізується Інститутом Регіонального розвитку спільно із Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій та «Європейською правдою» за фінансової підтримки Європейського Союзу