У Володимир-Волинському впроваджується Громадський бюджет

13 липня 2017 року в залі засідань виконавчого комітету міської ради пройшов круглий стіл на тему “Впровадження Громадського бюджету у м. Володимир-Волинський” та навчальний тренінг з написання проектів на виконання Громадського бюджету міста Володимир-Волинського.
Круглий стіл відбувся за участі заступника мера міста Лариси Кулікової, експертів проекту Ірини Сторонянської та Андрія Пелехатого, керівників управлінь міської ради, журналістів та громадськості. Заступник мера міста зауважила, що Громадський бюджет є можливістю посилення довіри між виконавчими органами влади та мешканцями міста. Експерт проекту Ірина Сторонянська ознайомила учасників круглого столу із практиками партисипативного бюджетування у світі та Україні. Експерт проекту Андрій Пелехатий довів до учасників основні ідеї Бюджету участі та ознайомив учасників заходу з труднощами, із якими зустрічаються автори проектів на етапі підготовки проектної заявки.

В навчальному тренінгу з написання проектів на виконання Громадського бюджету міста Володимир-Волинського взяли участь активісти громади, працівники відділів та управлінь міської ради та активна молодь міста, загалом були присутніми більше як 40 осіб. Розпочався семінар із того, що експерти проекту Ірина Сторонянська та Андрій Пелехатий, нагадали його учасникам, що таке Громадський бюджет, на яких засадах він діє, розповіли про переваги його запровадження для громади та для міської влади. Під час тренінгу, учасники детально ознайомилися із Положенням громадський бюджет міста Володимир-Волинський, електронною системою “Громадський бюджет”, розглянули основні проблеми міста, на які потрібно звернути увагу при написанні проектів. Значно увагу було приділено промоції власних проектних заявок та розробленні бюджетів проектів. Крім теоретичних знань, учасники семінару мали нагоду взяти участь і в практичних, зокрема, розповісти присутнім про те, які проекти за допомогою Громадського бюджету хотіли би втілити в життя та підготувати типові проекти для Бюджету участі. Всім, хто буде готувати проекти, Ірина Сторонянська наголосила, що беручись за їх підготовку, автори повинні точно знати, чого хочуть і як цього досягти.

Заходи були організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 


На Вінничині у Хмільнику впроваджують Бюджет участі

22 червня 2017 року в місті Хмільнику Вінницької області пройшов круглий стіл на тему “Впровадження Бюджету участі у м. Хмільнику” та навчальний тренінг “Підготовка, подання та просування проектів Бюджету участі м. Хмільник”.
Круглий стіл відбувся за участю міського голови Хмільника Сергія Редчика, керівника проекту з Інституту Регіонального Розвитку Ореста Микити, експерта проекту Андрія Пелехатого, керівників управлінь міської ради, журналістів та громадськості. Мер міста наголосив на очікуваннях від Бюджету участі Хмільника та висловив подяку експертам проекту. Керівник проекту Орест Микита ознайомив учасників круглого столу із практиками партисипативного бюджетування у світі та Україні, також зазначив основні переваги бюджетування за участі громадськості. Експерт проекту Андрій Пелехатий довів до учасників основні положення Бюджету участі та ознайомив учасників заходу з труднощами, із якими зустрічаються автори проектів на етапі підготовки проектної заявки.

В навчальному тренінгу “Підготовка, подання та просування проектів Бюджету участі м. Хмільник” взяли участь активісти громади, працівники відділів та управлінь міської ради та активна молодь міста. Проводив навчання експерт Інституту Регіонального Розвитку Андрій Пелехатий. Під час тренінгу, учасники детально ознайомилися із Положенням про бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) міста Хмільника, електронною системою “Громадський бюджет”, розглянули основні проблеми міста, на які потрібно звернути увагу при написанні проектів, до таких проблем мешканці міста віднесли: відсутність дитячих та спортивних майданчиків, значну кількість бродячих собак, занедбаний стан міських пляжів (біля озер), відсутність облаштованих зон відпочинку у міському парку. Відтак, основні проблеми, які зазначили містяни вказують на низьку забезпеченість міста зонами відпочинку як для дітей, так і для молоді і старшого покоління. Також на тренінгу були розглянуті проблеми котрі виникають при написанні проектів, доведено основні етапи написання проекту, розроблено із мешканцями типові проекти згідно яких вони можуть підготувати та подати власні заявки, розглянуті уже розроблені проекти мешканців міста та надані консультації містянам щодо їх покращення. Значно увагу було приділено промоції власних проектних заявок та розробленні бюджетів проектів.

Заходи були організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

Впровадження бюджету участі в Чорткові

8 червня 2017 року у приміщенні Чортківської міської ради відбувся круглий стіл  та навчальний тренінг для майбутніх авторі проектів.
“Дуже радий бачити стільки зацікавлених людей на тренінгу, готових змінити своє місто, свою громаду. Хочеться, щоб жителі міста були активні. Навчання, що сьогодні відбудеться, має бути корисним, ставте запитання, у вас є відповідні матеріали. Отримайте максимум інформації від експертів. Бажаю вам, щоб в результаті навчання ви написали креативні проекти“- сказав у вітальному слові до усіх присутніх міський голова Чорткова Володимир Шматько.
Учасниками тренінгу були голови ОСББ, студенти Чортківського державного медичного коледжу і Чортківського коледжу економіки та підприємництва Тернопільського національного економічного університету та звісно ж небайдужі громадяни з активною громадською позицією.

Експерт Інституту Регіонального Розвитку Уляна Терлецька детально описала всі кроки на шляху до створення цікавого, неординарного і потрібного для розвитку міста проекту. На успішному прикладі інших міст, де бюджет участі вже працює, розглянули критерії написання вдалого проекту. Працювали в імпровізованих групах і презентували новостворені ідеї проектів. Розповіли, хто може подавати проект, які вимоги існують до авторів, скільки проектів можна подати та де саме це зробити. А подати сформований проект разом із підписами на його підтримку можна як у ЦНАП, так і на сайті https://chortkiv.pb.org.ua/, заповнивши відповідну форму. Учасники тренінгу плідно попрацювали та отримали вичерпні відповіді на свої запитання.

"Прошу долучатись усіх, хто бажає змінити своє місто, до бюджету участі, щоб вже цього року ми разом з вами могли втілити проект у життя!“- резюмував міський голова Володимир Шматько.

Захід організовано Інститутом Регіонального Розвитку в рамках виконання компоненту «Посилення практики участі громадян у бюджетному процесі на місцевому рівні в Україні» проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», що виконується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

В Ніжині буде Бюджет участі

7 червня 2017 року в Ніжині Чернігівської області в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у великому залі виконавчого комітету був проведений круглий стіл на тему: «Громадський бюджет – від ідеї до проекту» та навчальний тренінг «Участь громадян у бюджетному процесі: як підготувати, подати і просувати проекти на виконання Громадського бюджету у м. Ніжин».

Під час круглого столу було обговорено Положення «Про громадський бюджет міста Ніжина Чернігівської області». В ході обговорення, було напрацьовано рекомендації щодо оновлення Положення. Зокрема було запропоновано скоригувати терміни проведення конкурсів в рамках громадського бюджету міста Ніжин – щоб виконавці мали до 10 місяців для реалізації проектів; передбачити резервні кошти для проектів (в разі збільшення вартості послуг та робіт під час виконання проектів); скоригувати повноваження робочої групи та інше. У заході взяли участь міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступник міського голови Сергій Осадчий.

В навчальному тренінгу «Участь громадян у бюджетному процесі: як підготувати, подати і просувати проекти на виконання Громадського бюджету у м. Ніжин» взяли участь активісти громади, працівники відділів та управлінь міської ради, активна молодь міста, працівники бібліотек міста. Проводив навчання експерт Інституту Регіонального Розвитку Андрій Залужний. Під час тренінгу, учасники детально ознайомилися із важливими частинами Положення «Про громадський бюджет міста Ніжина Чернігівської області», практично мали можливість оцінити ефективність роботи порталу «Громадський проект». В малих групах учасники визначали найважливіші проблемні ситуації в місті та напрацьовували кроки щодо їх вирішення. Тренінг проходив у жвавому темпі і дружній атмосфері. Експерт проекту детально пояснив: що таке проект, етапи реалізації проектів, як організувати логіко-структурний підхід до планування проекту, що таке дерево проблем і дерево цілей, як визначити витрати на реалізацію проектів, як провести аналіз зацікавлених сторін та презентувати проект з метою залучення до голосування якомога більшого числа жителів. Кожен учасник мав можливість бути в ролі як автора проекту, так і експерта-аналітика проектів. Кожен учасник отримав брошуру «Бюджет участі: ефективне партнерство влади і громади», яку підготовлено Інститутом Регіонального Розвитку в рамках виконання компоненту «Посилення практики участі громадян у бюджетному процесі на місцевому рівні в Україні» проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», що виконується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

Володимир-Волинський приєднався до міст, де впроваджується Бюджет участі

17 травня  2017 року у  приміщення міської ради Володимир - Волинського відбулася інформаційна зустріч щодо впровадження бюджету участі. Метою  даного заходу було розказати присутнім, що таке бюджет участі, як він працює у світі  та інших містах України, та які особливості матиме Бюджет участі у Володимирі-Волинському. Про Бюджет участі як інструмент налагодження партнерства влади та громади присутнім розповіла заступник директора департаменту фінансової політики Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) Олена Нижник. Менеджер з навчання ГО «Social Boost» Катерина Сідало презентувала веб-платформу Громадського проекту та ознайомила присутніх із його практичною роботою. Експерт  Інституту Регіонального Розвитку Андрій Пелехатий детально розповів про те, які саме проекти мають найбільше шансів перемогти в конкурсі проектів, опираючись на досвід впровадження бюджету участі в інших містах України.
Одним з ключових питань інформаційного заходу було обговорення Положення Бюджету участі Володимира-Волинського, який презентувала начальник управління економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету міської ради Оксана Субицька.
Активність присутніх продемонструвала небайдужу позицію щодо розвитку власного міста та бажання кожного з присутніх брати на себе відповідальність за зміни та інвестувати свій час та знання у рідне місто.
Представник Інституту Регіонального Розвитку Ірина Куропась анонсувала навчальний тренінг для майбутніх авторів проектів, який допоможе правильно підготувати, подати та просувати свій проект на виконання бюджету участі. Також вона закликала усіх присутніх активно долучатися до відкритої групи у соціальній мережі Фейсбук "Громадський проект. Володимир-Волинський", яка створена як платформа для обміну думками, досвідом та ідеями щодо впровадження та функціонування Бюджету участі.

 


 

 

 

В Житомирі активно впроваджують Бюджет участі

3 травня 2017 року у Житомирській міській раді відбувся круглий стіл та брифінг за участю міського голови Сергія Сухомлина та представників Інституту Регіонального Розвитку. Міський голова Сергій Сухомлин розповів, що першочергове завдання влади повернути довіру до органів місцевого самоврядування та долучити містян втілювати корисні ініціативи.
«Сьогодні у нас є досвід впровадження бюджету участі, і наразі ми реалізовуємо ці проекти. Важливо довести цю справу до кінця та повернути довіру громади до органів влади»,- розповів Сергій Сухомлин.
З 1 квітня до 31 травня 2017 року оголошено конкурс проектів в рамках реалізації бюджету участі. Приймаються проекти вартістю до 1 млн грн.
Заступник міського голови Дмитро Ткачук наголосив, що важливу роль відіграє не тільки бажання, але й відповідальність за розробку та втілення власного проекту.
«Ініціатива містян має пройти шлях від бажання побудувати майданчик в своєму дворі з картинок в інтернеті до ґрунтовного проекту з кошторисом та дотриманням державних стандартів. Ми йдемо до цієї цілі і, я переконаний, що за підтримки наших експертів ми зможемо зробити це швидко», - наголосив Дмитро Ткачук.
За рахунок бюджету мешканеці Житомира може:
- створити новий громадський простір;
- встановити дитячий або спортивний майданчик;
- створити нову зелену зону;
- провести благоустрій території двору, району, скверу, парку;
- модернізувати міську інфраструктуру.
В рамках реалізації проекту USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», що виконується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД), представники Інституту Регіонального Розвитку 3 травня 2017 року в Домі української культури навчали всіх охочих правильно оформлювати проектні пропозиції, розказали про планування проекту та про головні проблеми, які виникають у ході подачі проектних пропозицій.
Представник Інституту Регіонального Розвитку Орест Микита розповів про те, що активність містян має якісно вплинути на подальше життя в місті.
«Чим швидше громадяни почнуть працювати із проектами тим швидше вони зрозуміють, як витрачають бюджетні гроші та що варто робити для підвищення ефективності цих», - сказав Орест Микита.
Голова координаційної ради з питань впровадження бюджету участі Сергій Намєсник зазначив: «Цього року ми акцентуватимемо увагу на етапі верифікації проектів, аби уникнути помилок та прорахунків».
Громадський бюджет – це інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини міського бюджету. Андрій Пелехатий, експерт з подання та просування проектів Бюджету участі наголосив на тому, що навчання є невід’ємною частиною для отримання позитивного результату: «Ми будемо вчити активних громадян писати змістовні та продумані проекти».
З 1 по 10 жовтня кожен мешканець Житомира зможе підтримати ті проекти, які він вважатиме найдоцільнішими для реалізації у Житомирі. Проголосувати можна буде за 5 проектів.


 

 

 

Впровадження бюджету участі у Боярці

Втілення ідей жителів коштом громади на благо усього міста – справа цілком можлива. А після відповідного тренінгу з написання проектів на виконання бюджету участі – цілком реальна.
28 квітня 2017 року у Боярці відбулися заходи щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні, які були організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження». Родзинкою проведення цих заходів була перша частина, яка  відбулась у вигляді брифінгу під відкритим небом на галявині в парку Перемоги. Приємна атмосфера сприяла проведенню заходу у форматі активного діалогу.
Нагадаємо, що з 1 до 31 травня 2017 року оголошено конкурс проектів в рамках реалізації Громадського бюджету м. Боярка, на загальну вартість 500 тис. грн. За рахунок бюджету кожен мешканець міста може запропонувати проект на покращення комфорту проживання мешканців та естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності міста Боярки.
Модератор  брифінгу, представник ГО «Інститут Регіонального Розвитку», Ірина Куропась закликала присутніх до активної участі у написанні проектів та наголосила, що зміни у місті залежать від кожного мешканця.
Перший заступник міського голови Валерій Шульга наголосив, що пишається тим, що Боярка увійшла до 30 міст, які впроваджують у себе бюджет участі у 2017 році в рамках проекту  «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження».
Від імені ГО «Центр розвитку громад» виступила Марія Кириленко, яка зауважила, що місто вступає в час революційних змін. Адже є активні громадяни, які продукують ідеї, і є влада, яка готова ці ідеї та напрацювання реалізувати. Ця активна мешканка була однією з ініціаторів започаткування в Боярці бюджету участі.
Заступник міського голови Тетяна Кочкова нагадала присутнім, що торік на реалізацію громадських проектів з міського бюджету було виділено 60 000 грн. Цього року за допомогою нового інструменту – бюджету участі – громада може витратити 500 000 грн. на ті цілі, які потрібні жителям міста.
Експерт Інституту Регіонального Розвитку Андрій Залужний запросив представників громади до участі у навчальному тренінгу, який допоможе майбутнім авторам проектів сформувати свої ідеї у проект.

Друга частина заходу розпочалася з представлення тренера та учасників тренінгу, кожен мав можливість поділились своїми очікуваннями від впровадження бюджету участі у своєму місті. Експерт Інституту Регіонального Розвитку Андрій Залужний розповів учасникам тренінгу про особливості підготовки проектів, про «підводні камені», про основні умови Положення. Учасники тренінгу плідно попрацювали в групах та отримали вичерпні відповіді на свої запитання.

Заходи були організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

Мешканці Шепетівки вчилися писати проекти на виконання бюджету участі


26 квітня  2017 року у приміщенні Шепетівської міської ради відбувся круглий стіл у  з метою обговорення питань перспектив та викликів впровадження бюджету участі у місті Шепетівка. Під час круглого столу експерт проекту Уляна Терлецька поділилася досвідом реалізації проектів на виконання бюджету участі у інших містах України, акцентувала увагу на особливостях Положення про бюджет участі у Шепетівці.  Секретар Шепетівської міської ради Микола Кикоть коротко окреслив вимоги до проектів та озвучив плановане фінансування.
У 2018 році на фінансування проектів громадського бюджету планують виділити 800 тис. гривень, орієнтована вартість проекту не повинна перевищувати 20% суми загального обсягу бюджету участі  та у 2018 році не повинна перевищувати 160 тис. грн.
Пріоритетними напрямками реалізації проектів визначено: житлово-комунальне господарство, освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, спорт, культуру та охорону навколишнього середовища.
Після активного обговорення впровадження бюджету участі у Шепетівці розпочався навчальний тренінг для майбутніх авторів проектів «Участь громадян у бюджетному процесі: як підготувати, подати і просувати проекти на виконання бюджету участі міста Шепетівки». Учасниками заходу стали близько 40-ка активних та небайдужих мешканців, серед яких були голови ОСББ, квартальних комітетів, громадських організацій, комунальних підприємств, бізнесу та депутати Шепетівської міської ради. Мешканці Шепетівки виокремили проблеми своєї громади, які планують вирішувати в рамках бюджету участі. Серед основних проблем звучали: відсутність кінотеатру у місті, звукових світлофорів, озеленених скверів та парків, чистих водойм, притулку для утримання та стерилізації собак, спортивних та дитячих майданчиків, громадських просторів тощо. Усі учасники погодилися з тим, що більшість проблем можна спільно вирішити!


Заходи були організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

У Жмеринці пройшли заходи для популяризації Бюджету громадських ініціатив

25 квітня 2017 року у м. Жмеринка відбулися круглий стіл та навчальний тренінг «Участь громадян у бюджетному процесі: як подати і просувати проекти на виконання Бюджету громадських ініціатив м. Жмеринки».  Навчання проводили представники Інституту Регіонального Розвитку Орест Микита та Андрій Пелехатий.
Відповідно до положення Бюджету громадських ініціатив м. Жмеринки у 2017 році відбудеться уже і реалізація проектів, котрі подаватимуться на громадський бюджет. Таким чином, подання заявок на реалізація проектів можна буде здійснювати двічі у цьому році, а перші результати співпраці влади з громадою можна буде побачити уже до кінця 2017 року.
Круглий стіл відбувся у приміщення Жмеринської міської ради за головуванням першого заступника головиміської ради Олександра Фурмана, котрий зазначив, що Бюджет громадських ініціатив повинен вивести на новий рівень взаємовідносини між владою та громадськістю.
Керівник проекту Орест Микита відмітив, що розвиток демократичних цінностей, на які націлена міська влада м. Жмеринки, стане платформою для соціально-економічного розвитку міста та сформує міцне громадянське суспільство, яке працюватиме на розвиток свого краю.
Експерт проекту Андрій Пелехатий зауважив, що можливість населення розподіляти бюджетні ресурси підніме рівень фінансової грамотності містян та покращить розуміння між владою та громадою.
Начальник управління економіки Жмеринської міської ради Анатолій Коновалов відмітив, що на громадський бюджет місто виділяє 1 млн. грн., що є значною сумою і в рамках якої можна буде реалізувати значну кількість як великих так і малих проектів.
Навчальний тренінг для активних мешканців м. Жмеринки провів експерт проекту Андрій Пелехатий. Впродовж п’ятигодинного тренінгу учасники ознайомились із основними засадами Положення про Бюджету громадських ініціатив м.Жмеринки та навчилися готувати й популяризувати власні проекти, також громадськість було ознайомлено із Електронною web-системою «Громадський проект».

Західи організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

Зміни на краще починаються з кожного з нас! У Жовкві активні мешканці навчалися готувати громадські проекти

11 квітня 2017 року у місті Жовква відбувся круглий стіл та навчальний тренінг "Як підготувати, подати і просувати проекти на виконання громадського бюджету міста Жовкви". Впровадження громадського бюджету є вагомою подією, оскільки тепер мешканці міста матимуть змогу самі вирішувати на що витрачати бюджетні кошти, брати на себе відповідальність за розвиток рідної Жовкви.
Розпочався день з круглого столу у сесійній залі Жовківської міської ради, на якому розповіли про те, що таке громадський бюджет, для чого його впроваджують, які переваги він надає для вирішення проблем міста.
Відповідно до громадського бюджету, жовківчани, які розробили власні проекти, які б вони хотіли побачити втіленими у місті, можуть подати їх на конкурсний відбір до Жовківської міської ради. Спеціально створена рада координуватиме виконання основних заходів щодо впровадження та функціонування громадського бюджету, аналізуватиме їх на предмет відповідності вимогам оцінку.
Слід зазначити, що Жовква - одне з трьох міст Львівщини, яке втілює цей проект у 2017 році.
Міський голова Жовкви підкреслив, що, впроваджуючи громадський бюджет, міська влада хоче залучити жовківчан до процесів управління містом.
Ми хочемо змінити радянську ментальність людей. Міська влада готова впроваджувати різні ініціативи, але для цього нам від громадян потрібна допомога, - підкресли міський голова Петро Вихопень.
Громадський бюджет дає можливість активізації людей. Завдяки цьому влада бачить тих активних громадян, які хочуть щось змінювати у місті, - зазначила експерт Інституту Регіонального Розвитку Уляна Терлецька.
Відповідно до громадського бюджету проекти пропонує громада, а втілює їх міська влада разом з авторами проектів, - зазначив експерт Інституту Регіонального Розвитку Андрій Пелехатий.
Визначення переможців проектів відбуватиметься шляхом голосування за подані проектні пропозиції. Участь у ньому зможуть взяти члени громади міста. Це можна буде зробити шляхом заповнення відповідного бланку в паперовому вигляді в Жовківській міській раді або у електронному вигляді на офіційному веб-порталі міської ради.
Ми отримали платформу, на якій відбуватимуться онлайн-голосування, - розповів секретар Жовківської міської ради Андрій Мазан, - Ті пропозиції проектів, які у електронній і письмовій формах наберуть загалом найбільше голові, будуть відібрані для втілення за кошти Жовківської міської ради.
На реалізацію проектів виділять 2% бюджету Жовківської міської ради - це 200 тис. грн. Втім, на реалізацію однієї проектної заявки місто виділить не більше 50 тис. грн.
Після брифінгу для представників громадськості відбувся навчальний тренінг, на якому  активних мешканців міста вчили як писати, подавати та просувати проектні пропозиції на виконання бюджету участі міста Жовкви. Активні мешканці, серед яких було дуже багато молоді, активно обговорювали та напрацьовували ті проекти, які б бажали реалізувати у своєму місті.
Захід організований Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

У Львові відбувся Форум "Бюджет участі: ефективне партнерство влади і громади"

27 січня 2017 року у Львові відбувся Форум місцевого самоврядування «Бюджет участі: ефективне партнерство влади і громади», учасниками якого стали понад 100 представників з 18 міст України.
Вступне слово виголосив генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) В’ячеслав Зубенко, котрий зазначив, що основою бюджету участі є налагодження ефективної взаємодії та комунікації влади та громади.
Керівник проекту Орест Микита відмітив, що громадський бюджет дав можливість владі стати більш відкритою та активізував громадськість, адже громада сама могла розпоряджатися певним відсотком бюджету та вирішувати на які потреби їх скерувати. Це також у свою чергу мало і просвітницьку місію.

«Бюджет участі – це гарний механізм генерування ідей, залучення людей, прозорого розподілу відсотка бюджетних коштів. Але це й бюджет відповідальності, – пояснює депутат Львівської міської ради, співавтор проектів громадського бюджету Юлія Гвоздович, – Ми сьогодні багато говоримо про становлення конструктивного громадянського суспільства. Бюджет участі надає найбільшу змогу містянам нести відповідальність за те, що діється в них під хатою. Для того, аби вони самі потім ставали владою, розуміли, що відбувається в місті і могли вимагати правильні речі від влади і справді керувати своїм містом».
Під час форуму відбулось три панельні дискусії, на яких кожен учасник міг поділитися власними думками щодо впровадження бюджетів участі у великих та малих містах України.
Жваву дискусію викликало питання щодо моніторингу виконання проектів в рамках громадського бюджету. «Назва «бюджет участі» найточніше відображає ідею. Мешканці не лише говорять, що щось треба зробити, а вносять конкретні пропозиції, оформляють їх як конкретні проекти і беруть участь у реалізації: від підготовки проекту до контролю виконання. Адже дуже важливо, щоб виконавець зробив проект саме таким, яким його бачить автор, – розповідає громадський активіст з Рівного Олександр Мельничук, – Громадський бюджет дає розуміння бюджетного процесу. Дуже часто мешканці не мають уявлення, як усе відбувається: як виділяють кошти, як розподіляють і потім використовують. Це певна освітня функція, що дає поштовх громадянам контролювати кошти міста загалом».
Водночас громадський бюджет дає неабияку можливість для активних та ініціативних людей. Це форма місцевої демократії, коли мешканці мають можливість реально впливати на процес прийняття рішень, а не лише критикувати. Робити своє місто кращим спільними зусиллями кожного з нас!

Захід організований Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


 

 

 

В Хмельницькому пройшли навчання для активних мешканців міста з підготовки громадських проектів

27 жовтня та 3 листопада 2016 року в місті Хмельницькому відбулися два інформаційно-навчальні семінарі, участь в яких взяли понад 80 активних мешканців міста. Серед учасників семінарів були депутати Хмельницької міської ради, представники управління економіки міської ради, підприємці, освітяни, представники громадських організацій, керівники ОСББ, студенти та інші небайдужі городяни.

Під час інформаційно-навчальних семінарів експерти Інституту Регіонального Розвитку Валерій П'ятак та Уляна Терлецька представили Положення про бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) міста Хмельницького на 2017-2019 роки, а також в інтерактивній формі розглянули наступні питання  разом із учасниками семінарів у малих групах:
•    Як підготувати проект, на що звернути увагу при підготовці
•    Як подати проект через електронну web-систему «Громадський проект»
•    Як створити «Групу Підтримки» своєму проекту і мотивувати її голосувати за ваш проект

Під час семінару учасники прорейтингували найбільш важливі з їх точки зору проекти, відібравши п’ять проектів для розробки концепцій проектів, у яких вони вчилися описати проблему, причини та наслідки цієї проблеми, головну мету проекту, цільову аудиторію, цілі та заходи проекту, очікувані результати проекту, а також зробили попередній бюджет проекту.

Учасники мали можливість у малих групах при підтримці та допомозі експертів попрацювати над концепціями та  презентувати свої проекти на завершення семінару і отримали поради від експертів і від учасників, як можна ще вдосконалити ці проекти.

Під час представлення Положення і процесу подачі проектів активно долучалися представники міської влади і управління економіки Хмельницької міської ради, а також представники «Хмельницькінфоцентр», які адмініструють систему електронного голосування. Також було представлено шляхи просування проектів відповідно до їх цільової аудиторії, що викликало особливе зацікавлення у частини учасників.

Після проведення інформаційно-навчальних семінарів учасники отримали від експертів групові та індивідуальні консультації з питань підготовки та подання проектів, а також оптимальних шляхів просування своїх проектів, щоб вони отримали максимальну кількість голосів при голосуванні.

Учасники позитивно оцінили проведений семінар та вважають ініціативу впровадження Бюджету участі надзвичайно своєчасною та необхідною для свого міста.

Організатори семінарів відзначили активність представників управління економіки міської ради, у співпраці з якими готувався даний захід, за активну участь у заходах, за підтримку організації заходів і за розповсюдження інформації серед мешканців міста Хмельницького.

Заходи організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в частині надання допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

З матеріалами семінарів можна ознайомитися тут.

Відеосюжет про семінари підготували МТРК "Місто" та Марічка NEWS.


 

 

 

Давайте разом змінювати на краще місто Хмельницький!

20 жовтня 2016 року у рамках участі міста Хмельницького у проекті USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» в приміщенні Хмельницької міської ради відбувся круглий стіл «Впровадження Бюджету участі у Хмельницькому», на якому обговорили питань забезпечення прозорого та відкритого процесу бюджету участі за допомогою електронної системи «Громадський проект», її переваги та можливості, досвід інших міст України у впровадженні громадського бюджету.

У засіданні круглого столу взяли участь: міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень В'ячеслав Зубенко, заступник міського голови Володимир Гончарук, представник Інституту Регіонального Розвитку Орест Микита, представник розробника інтернет-платформи "Громадський проект" Катерина Борисенко, депутати міської ради, представники громадськості.

З відео-сюжетом круглого столу, підготовленим МТРК "Місто", можна ознайомитися тут.

21 вересня 2016 року Хмельницька міська рада прийняла Положення про бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) міста Хмельницького на 2017-2019 роки, яке передбачає організацію і запровадження бюджетування за участі громадськості шляхом реалізації проектів громадян, спрямованих на розвиток міста у визначених пріоритетних напрямках. Запровадження Бюджету участі сприятиме налагодженню системного діалогу органів місцевого самоврядування Хмельницького з мешканцями міста, створенню умов для реалізації територіальною громадою права брати участь у процесі розробки та ухвалення рішень щодо питань місцевого значення, покращенню інфраструктури міста та добробуту його мешканців.

Подавати проекти на виконання Бюджету участі можуть особи, які досягли 18 річного віку і проживають у м. Хмельницький.  Проекти повинні бути спрямовані на поліпшення екологічності та комфорту проживання мешканців, естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності міста. Вартість проекту не повинна перевищувати 100 000,00 гривень.

У 2017 році на фінансування проектів громадськості планують виділити 1 млн грн, у 2018 році - 2 млн грн, а вже у 2019 році - 3 млн грн. Але як запевнив міський голова Олександр Симчишин, якщо якість проектів, актуальність і гострота проблеми буде високою, то міська рада готова розглянути питання про збільшення фінансування в рамках Бюджету участі. 

27 жовтня та 3 листопада 2016 року у місті Хмельницькому в конференц-залі готелю «Любе плюс» (вул. Європейська, 18)  Інститут Регіонального Розвитку в рамках реалізації проекту USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» проводитиме навчання з підготовки проектів на виконання Бюджету участі міста Хмельницького.

Бюджет участі або партисипативний бюджет є однією з форм демократії участі на місцевому рівні, що забезпечує системний механізм залучення громадян до процесу прийняття бюджетних рішень певної територіальної громади. Якщо маєш цікаву ідею для розвитку твого міста приходь та дізнайся як правильно описати свій проект та подати його.


 

 

 

У Чернівцях під час святкування Дня Міста мешканців знайомили з бюджетом участі

1 жовтня 2016 року під час святкування Дня Міста Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) презентувало головні напрямки своєї роботи у Чернівцях. У Містечку USAID були представлені 12 проектів та організацій, які співпрацюють з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та втілюють проекти безпосередньо у місті та у навколишніх територіальних громадах.

Від проекту "Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження" жителі міста довідалися про основні положення програми "Бюджет ініціатив чернівчан", яка дозволяє мешканцям самим готувати громадські проекти, які на думку авторів є найбільш актуальними для поліпшення життя міста.

Експерти познайомили відвідувачів заходу з електронною системою “Громадський проект”, на якій можна подавати власні проекти та голосувати за проекти інших мешканців у режимі онлайн.

Експерти також розказали про вже подані проекти городянами. Проголосувати за них чернівчани можуть до 25 жовтня 2016 року. Проекти, що отримають найбільшу кількість голосів, будуть реалізовані за кошти міського бюджету у 2017 році.


 

 

 

У Рівному термін подачі проектів продовжено до 5 жовтня 2016 року

Побудувати дитячий майданчик, створити екстремальний скейт парк, створити громадський простір, прокласти велодоріжку чи облагородити сквер… Все це можливо зробити звичайному рівнянину за кошти міського бюджету. Адже з 15 вересня 2016 року розпочалася подача проектів на виконання Громадського бюджету міста Рівне.

Таким інструментом як громадський бюджет користується більшість Європейських міст, це є надзвичайно популярним, адже сприяє розвитку місцевих демократій та участі громадян у бюджетному процесі свого міста. Громадський бюджет – дуже хороший механізм для того, аби знаходити порозуміння між владою та людьми, долати корупцію, робити місто кращим, а кожного мешканця змушувати відчувати причетність та відповідальність за те, яким буде його місто.

В Україні також вже є приклади реалізації громадського бюджету. До прикладу, Львів, Полтава, Суми, Івано-Франківськ, Чернівці, Чернігів, Черкаси.

22 вересня на сесії Рівненської міської ради були внесені зміни до Положення про Громадський бюджет м.Рівне. Найважливіші зміни стосувалися перенесення терміну подачі проектів до 5 жовтня 2016 року. Також депутати вирішили, що усі проекти будуть ділитися на великі -  від 250 000 грн до 1 250 000 грн; та малі - до 250 000 грн. Загальний обсяг видатків на 2017 рік, що планується спрямувати на реалізацію проектів становить  10 000 000 грн, по 5 000 000 грн відповідно. Протягом одного року одна особа може подати не більше трьох малих проектів та трьох великих проектів.

Нагадуємо, що свої ідеї, як покращити  місто Рівне можна подавати трьома шляхами:

1) заповнивши відповідну форму на сайті rivne.pb.org.ua.

2) у паперовому вигляді за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 12-А, к.106 (з поміткою "Громадський бюджет м.Рівного");

3) надіславши сканований оригінал документів з поміткою "Громадський бюджет м.Рівного" на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Згідно змін, які внесені до Положення про Громадський бюджет м.Рівне, одна особа зможе проголосувати за три різні малі проекти та три різні великі проекти.

Довідка

Громадський бюджет (бюджет участі) – це частина бюджету міста, з якого здійснюється фінансування визначених безпосередньо членами територіальної громади заходів, виконання робіт та надання послуг, відповідно до оформлених проектних пропозицій, які стали переможцями конкурсу. Громадський бюджет –  це кошти, які розподіляються на конкурсній основі для кращих проектів міста.


 

 

 

У Рівному розпочалася подача проектів на виконання Громадського бюджету міста

14 та 15 вересня 2016 року експерти Інституту Регіонального Розвитку провели семінари для мешканців Рівного, щоб детально показати як працює інструмент бюджету участі в містах України.

14 вересня 2016 року відбувся інформаційний семінар «Участь громадян у бюджетному процесі у місті Рівному», який викликав великий інтерес у небайдужих мешканців Рівного. Експерт проекту Валерій П’ятак розповів про досвід міст України у запровадженню громадського бюджету, наголошуючи на важливості та необхідності такого інструменту у кожному місті.

Про міжнародний досвід громадського бюджету як інструменту прямої демократії та встановлення належного партнерства з місцевою владою розповіла Олена Бей. Одним з таких прикладів є «міське село» Дадлі-стріт. На початку 80-х років, мікрорайон Дадлі-стріт у Бостоні вважався одним з найбідніших та найгірших для проживання: брудні вулиці, старі не відремонтовані будинки і відсутність будь-якої інфраструктури. Для вирішення цих проблем місцевими мешканцями було створено організацію «Сусідська ініціатива Дадлі-стріт». Перші роки існування організації пішли на локальні ініціативи, внаслідок яких мікрорайону вдалося позбутися кількох сміттєзвалищ і звільнити територію, яку в майбутньому було забудовано інфраструктурними об’єктами.

За майже 25 років існування ініціативи було збудовано 400 і відновлено 500 будинків, на території мікрорайону почали роботу дві фабрики, численні торговельні точки та об’єкти соціальної інфраструктури, парк, спільна ділянка для вирощування овочів, суботня школа, мистецький простір, різноманітні курси та соціальні проекти. Але найголовніше – колись занедбаний район Бостона став знову престижним для життя.

З 2014 року досвід впровадження бюджету участі переймає і наша країна. Враховуючи ініціативність українців, яка проявляється у останні роки, їхню громадську небайдужість та зростання громадської активності є сподівання на досягнення високих результатів.

Член Координаційної ради Громадянської мережі ОПОРА Андрій Токарський та керівник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Рівненської міської ради Олесь Лопачук розповіли про історію впровадження Громадського бюджету у Рівному. «Можливо Положення про громадський бюджет міста Рівного і не є ідеальним, але зараз дуже важливо запустити цей процес та мотивувати мешканців брати на себе відповідальність за зміни на краще у Рівному, а усі недоліки ми врахуємо наступного бюджетного року», - зазначив Олесь Лопачук.

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальної власності Рівненської міської ради Олег Карпяк акцентував увагу на важливості врахування потреб громадян у процесі формування бюджету м.Рівне.

Як користуватися електронною платформою «Громадський проект» розповів керівник контрольного відділу Рівненської міської ради Микола Полюхович. Він також наголосив, що подати проект можна з 15 по 28 вересня трьома шляхами:

1) заповнивнивши відповідну форму на сайті rivne.pb.org.ua (рекомендуємо);

2) у паперовому вигляді за адресою: м. Рівне, вул.Соборна, 12-А, к.106 (з поміткою "Громадський бюджет м.Рівного");

3) надіславши сканований оригінал документів з поміткою "Громадський бюджет м.Рівного" на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Наступного дня, 15 вересня 2016 року, в приміщенні InfoHUB відбувся навчальний семінар «Як підготувати, подати і просувати проекти на виконання громадського бюджету міста Рівного». Експерти Інституту Регіонального Розвитку Валерій П'ятак та Олена Бей допомагали розібратися що таке "громадський бюджет", як потрібно писати проекти, як знайти однодумців та як можна втілити в життя цікаві ідеї з розвитку міста.

В навчанні взяли участь понад 50 учасників, які своєю активною позицією засвідчили готовність вчитися та брати відповідальність за зміни в місті на себе. Приємно відмітити, що громадські активісти та депутати, представники виконавчих органів міської влади, студенти та інші небайдужі рівняни спільно працювали над генерацією ідей, визначенням завдань та цілей, складанням бюджету та плануванням заходів з реалізації проекту.

Заходи організовані Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації проекту USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у наданні допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

З матеріалами навчального семінару можна ознайомитися тут.


 

 

 

У Львові пройшли навчання для активних мешканців на виконання громадського бюджету міста Львова

5 вересня 2016 року в місті Львові відбувся інформаційно-навчальний семінар «Участь громадян у бюджетному процесі: як підготувати, подати та просувати проекти на виконання громадського бюджету міста Львова» для мешканців міста, які виявили бажання отримати навички з написання проектів та подати свій проект на громадський бюджет Львова.

У заході взяли участь понад 40 активних львів’ян, представників громадських організацій та ОСББ. Власний досвід та практичні навички учасникам семінару  передавали експерти Інституту Регіонального Розвитку Валерій П’ятак та Олена Бей. На початку заходу експерти проекту коротко розповіли присутнім про мету бюджету участі, принципи роботи, значення та можливості для мешканців.

Під час семінару було опрацювано наступні питання:
• Цілеспрямоване планування проекту. Дерево проблем і дерево цілей;
• Етапи реалізації проектів. Ініціювання проектів. Відбір проектних ідей;
• Підготовка і презентація концепцій розроблених учасниками проектів;
• Аналіз зацікавлений сторін. Як просувати свої проекти серед зацікавлених сторін і в громаді міста;
• Як працювати з електронною web-системою «Громадський проект».

Використовуючи запропоновану форму подання проекту, зазначену в Положенні конкурсу проектів Громадського бюджету, учасники поетапно розробляли свої ідеї та перетворювали їх на повноцінні конкурсні пропозиції.

Протягом заходу, що проходив у невимушеній, дружній атмосфері, учасники мали змогу отримати відповіді на всі питання стосовно написання проектів, а також отримали навички командної роботи та практичний досвід написання проектів.

Захід організований Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації субгранту USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у наданні допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

З матеріалами інформаційно-навчального семінару можна ознайомитися тут.


 

 

 

В Чернівцях відбулися навчання для громадських активістів, які подаватимуть проекти для реалізації в рамках Бюджету ініціатив чернівчан (бюджет участі)

31 серпня 2016 року у приміщенні Чернівецької міської ради відбувся навчальний семінар "Як підготувати, подати і просувати проекти на виконання Бюджету ініціатив чернівчан". Участь у заході взяли понад 30 активних представників громадського середовища міста.

Чернівецька міська влада планує виділити 7 мільйонів гривень на реалізацію громадських проектів у 2017 році. За словами керівника проекту Ореста Микити проекти можуть стосуватися широкого спектру проблем: від встановлення меморіальної дошки до облаштування парку відпочинку чи розваг. Головне, щоб проект був реалістичним і була можливість його реалізувати протягом одного бюджетного року.

У заході взяли участь представники громадських організацій, комунальних установ, депутати міської ради, активісти, яким небайдужа доля Чернівців. Експерти проекту надали рекомендації як правильно свою ідею оформити в проект. Ознайомили учасників з основами проектного менеджменту та практичного застосування отриманих знань під час підготовки концепцій проектів, які чернівчани планують реалізовувати у своєму місті.

Проекти, які розглядалися на семінарі, були спрямовані на вирішення різних проблем: від облаштування біля своїх будинків місця для комфортного та якісного відпочинку, дитячих майданчики до встановлення пам`ятника жертвам голодомору та політичних репресій.

"На Клокучці ніде немає нормального місця для дітей, вони змушені гратися на дорогах. Ми пропонуємо облаштувати майданчик замість сміттєзвалища, і нам потрібна на це фінансова підтримка", – каже мешканка даного мікрорайону.

Автор проекту зі встановлення пам`ятника жертвам голодомору та політичних репресій на розі вулиць Руської і Шевченка скульптор Іван Салевич розповідає: "Конкурс проектів пам’ятника відбувся ще 2005 року, і переміг тоді я. Але кожна влада, яка була при владі в нашому краї, забувала за це питання. В листопаді – 70-та річниця голодомору на Буковині, і я маю надію, що даний проект буде підтриманий громадськістю міста".

Позитивно сприйняли ідею щодо створення міського картингу. В ході обговорення знайшлася земельна ділянка – ідею висунули однодумці. "Якщо вирішено питання з ділянкою чи приміщенням, це значно полегшує справу, бо економляться значні кошти", - додає науковий співробітник Інституту регіональних досліджень ім. М. Долішнього НАН України, експерт проекту Андрій Пелехатий.

Актуальним та необхідним для міста громадські активісти вважають створення коворкінг центру для переселенців та учасників АТО, де надаватимуть їм психологічну допомогу, де буде можливість для них проводити вільний час з користю, відвідуючи різноманітні курси, тренінги семінари, що в майбутньому сприятиме  кращій соціалізації та реінтеграції.

Опис проекту на виконання Бюджету ініціатив чернівчан має включати: основну мету проекту; проблема, на вирішення  якої він спрямований; запропоновані рішення; пояснення, чому саме це завдання повинно бути реалізоване і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців; основні групи мешканців, які зможуть користуватися результатами реалізації завдання, а також бюджет проекту.

«Такі заходи є гарною платформою для знайомства, співпраці та об'єднання спільних зусиль активістами для досягнення спільної мети» - зазначила одна з учасниць семінару Олена Раца.

Для поширення інформації та залучення мешканців до обговорення, для поширення досвіду позитивних практик та напрацювання нових проектів створено платформу у соціальній мережі Фейсбук "Громадський проект.Чернівці".

Бюджет участі є однією з форм демократії на місцевому рівні, що забезпечує системний механізм залучення громадян до процесу прийняття бюджетних рішень певної територіальної громади.

З відео-сюжетом цього семінару, підготовленим Телеканалом "ТВА", можна познайомитися тут.

Захід організований Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації субгранту USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у наданні допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).


 

 

 

В Чернівцях впроваджується Бюджет ініціатив чернівчан (бюджет участі)

30 серпня 2016 року у приміщенні Чернівецької міської ради відбувся інформаційний семінар "Участь громадян у бюджетному процесі". Участь у заході взяли заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міської ради Володимир Середюк, начальник відділу інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради Ірина Вишневська, координатор проектів Інституту Регіонального Розвитку, керівник компоненти «Поширення практики участі громадян у бюджетному процесі на місцевому рівні в Україні» у містах Чернівці, Львів, Рівне, Хмельницький Орест Микита, науковий співробітник відділу регіональної фінансової політики Інституту регіональних досліджень ім. М.І.Долішнього НАН України, к.е.н. Андрій Пелехатий, представниця Буковинської Агенції Регіонального Розвитку Жанна Олійник, голова громадської організації "Економічні ініціативи" Наталія Гусак, лідери громадських об'єднань, активні мешканці та журналісти.

З вітальним словом виступив заступник міського голови Володимир Середюк, який підкреслив, що Бюджет ініціатив чернівчан дозволить громаді не тільки долучатись, а й реалізовувати власні проекти за кошти міського бюджету. До 5-го вересня чернівчани ще мають змогу подати власний проект на конкурс в рамках реалізації Бюджету ініціатив чернівчан.

Чернівці стали одним з перших міст в Україні, де запроваджено бюджет участі. «Цей рік є пілотним та організаційний, а вже наступний буде роком повноцінного впровадження бюджету участі та реалізації запропонованих проектів. І від цього залежить те, як ми будемо працювати надалі з бюджетом ініціатив чернівчан», - пояснила Ірина Вишневська.

Ця подія для чернівчан є досить вагомою, оскільки тепер вони матимуть змогу самі вирішувати на що витрачати бюджетні кошти, брати на себе відповідальність за розвиток рідного міста. «Коли місто готове вкладатися в такі проекти, готове витрачати свій час, готове надавати кошти населенню для реалізації цих проектів, це показує, що місто є відкритим і дійсно хоче працювати з громадськістю», - підкреслив у своєму виступі експерт проекту Андрій Пелехатий.

Представник Інституту Регіонального Розвитку Орест Микита презентував проект та акцентував увагу на важливості участі громадян у процесах прийняття рішень на місцевому рівні. Бюджет ініціатив чернівчан (бюджет участі)  – це місцева бюджетна програма, що базується на місцевій ініціативі, що впроваджує інноваційні механізми залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету та спрямована на демократичний процес обговорення територіальною громадою окремих напрямків використання бюджетних коштів. Інформація про Бюджет ініціатив чернівчан оприлюднюється у розділі «Бюджет ініціатив чернівчан» на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради. Кошти Бюджету ініціатив чернівчан спрямовуються на реалізацію проектів, які надійшли від мешканців міста Чернівців та здобули найбільшу підтримку серед чернівчан шляхом рейтингового голосування.

Приймаються, як малі проекти (вуличного, квартального, районного значення, загальна вартість реалізації яких становить до 300 000,00 грн), так і великі проекти (міжрайонного, загальноміського значення, загальна вартість реалізації яких становить від 300 000,00 до 1 000 000,00 грн.).  Проекти повинні бути спрямовані на поліпшення екологічності та комфорту проживання мешканців, естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності міста. Великий проект повинен мати попередню підтримку не менше 50 осіб, а малий проект повинен мати попередню підтримку не менше 25 осіб, які зареєстровані і проживають на території міста Чернівців.

Подавати проекти на виконання Бюджету ініціатив чернівчан можуть:

- особи, що досягли 16 річного віку і які проживають у м. Чернівці, що підтверджується паспортом.

- об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ);

- орган самоорганізації населення (ОСН);

- житлово-будівельний кооператив (ЖБК);

- житлово-будівельне товариство (ЖБТ);

- інші громадські організації.

Громадянам, які бажають подати проект на Бюджет ініціатив чернівчан, надаються консультації працівниками міської ради. "Ви можете підійти у будь-який департамент і вам допоможуть чи нададуть певні рекомендації з написання проекту. Кожен проект, який буде подано розглядатиме експертна комісія на предмет відповідності до затверджених умов та можливістю його реалізації протягом одного бюджетного року", - зауважив Андрій Пелехатий.

Тому усі подані проекти підлягають попередній оцінці, яка включає технічну та експертну оцінки. Попередню оцінку проводить Експертна рада, до складу якої входять входити фахівці виконавчих органів Чернівецької міської ради (не більше 4 осіб), представники громадськості (не більше 3 осіб за поданням Громадської ради при виконавчому комітеті міської ради), депутати міської ради або їх представники (по 1 представнику від фракції). Проекти, які отримали позитивну попередню оцінку, будуть виставленні на голосування, яке триватиме з 10 до 25 жовтня цього року. Ті проекти, які наберуть найбільшу підтримку чернівчан, будуть пропоновані до реалізації у 2017 році.

Для поширення інформації та залучення мешканців до обговорення, для поширення досвіду позитивних практик, консультацій та напрацювання нових проектів створено платформу у соціальній мережі Фейсбук "Громадський проект.Чернівці".

З відео-сюжетом цього семінару, підготовленим Телеканалом "ТВА", можна познайомитися тут.

Даний захід організований Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації субгранту USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у наданні допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).


 

 

 

У Львові проходять навчання з підготовки проектів на виконання Громадського бюджету м. Львова

29 серпня 2016 року у м. Львові Інститут Регіонального Розвитку провів інформаційно-навчальний семінар «Участь громадян у бюджетному процесі: як підготувати, подати і просувати проекти на виконання Громадського бюджету міста Львова».

Під час семінару експерти Інституту Регіонального Розвитку Олена Бей та Валерій П’ятак спільно з учасниками семінару мали змогу опрацювати наступні питання:

Що таке Громадський бюджет м. Львова?

Цілеспрямоване планування проекту. Дерево проблем і дерево цілей;

Етапи реалізації проектів. Ініціювання проектів. Відбір проектних ідей;

Підготовка і презентація концепцій розроблених учасниками проектів;

Аналіз зацікавлений сторін. Як просувати свої проекти серед зацікавлених сторін і в громаді міста;

Як працювати з електронною web-системою «Громадський проект».

Учасники на практиці  змогли застосували усі отримання знання та підготувати концепції своїх майбутніх проектів. Під час роботи у групах кожен з учасників міг отримати консультації щодо розробки власного проекту та методів його популяризації.

Концепція кожного напрацьованого проекту включала:

1. Робоча назва

2. На вирішення якої проблеми спрямований проект

3. Цілі проекту

4. Цільова група (Хто виграє від реалізації проекту)

5. Очікувані результати від реалізації проекту

6. Основні заходи і бюджет проекту

Учасники отримали перелік інструментів щодо презентації та просування  свого проекту, адже щоб подати проекти, авторам необхідно заручитися громадською підтримкою та зібрати підписи мешканців: 25 для малого проекту та 50 – для великого.

Жвава дискусія, обмін думками та ідеями, амбітні плани продемонстрували готовність львів’ян  жертвувати своїм часом та знаннями задля змін на краще у Львові. Така участь громадян у формуванні місцевих бюджетів – звична річ для багатьох європейських міст. Таким чином міська влада робить бюджет більш прозорим і залучає мешканців до покращення інфраструктури міста.

Захід організований Інститутом Регіонального Розвитку у рамках реалізації субгранту USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у наданні допомоги щодо запровадження бюджету участі на місцевому рівні в Україні. Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

З матеріалами інформаційно-навчального семінару можна ознайомитися тут.


 

 

 

У Львові пройдуть навчання з підготовки проектів на виконання Громадського бюджету м. Львова

30 червня 2016 року ухвалою № 632 сесії Львівської міської ради затверджено Положення про громадський бюджет м. Львова.

Громадський бюджет міста Львова дає можливість активним мешканцям брати безпосередню участь у прийнятті рішень щодо управління містом, адже саме вони пропонують та визначають, які роботи та де будуть реалізовані за кошти міського бюджету.

Громадський бюджет - це платформа для обговорення напрямків і можливостей розвитку свого мікрорайону та міста між активними громадянами, місцевим бізнесом та владою. Web-система «Громадський проект» забезпечить організацію об’єктивного, прозорого та зрозумілого для громадян процесу подання пропозицій та визначення пріоритетності робіт для благоустрою вулиці, району та міста.

29 cерпня і 5 вересня Інститут Регіонального Розвитку в рамках реалізації проекту USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», що виконується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень, організовує навчальні семінари (тренінги) з підготовки проектів на виконання Громадського бюджету міста Львова.

В рамках цих навчальних семінарів будуть опрацьовані наступні питання:

Презентація Положення про громадський бюджет м. Львова;
Цілеспрямоване планування проекту. Дерево проблем і дерево цілей;
Етапи реалізації проектів. Ініціювання проектів. Відбір проектних ідей;
Підготовка і презентація концепцій розроблених учасниками проектів;
Аналіз зацікавлений сторін. Як просувати свої проекти серед зацікавлених сторін і в громаді міста;
Як працювати з електронною web-системою «Громадський проект».

Бюджет участі дає можливість всім мешканцям Львова розробляти та подавати власні проекти, спрямовані на покращення життя громади. Проекти, які отримають найбільшу підтримку мешканців, будуть реалізовані за рахунок коштів міського бюджету.

Більше інформації на сайті: lviv.pb.org.ua та www.institute.lviv.ua


 

 

 

Оголошено конкурс проектів в рамках реалізації Громадського бюджету м. Львова

29 cерпня і 5 вересня Інститут Регіонального Розвитку в рамках реалізації проекту USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», що виконується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень, проводить навчання з підготовки проектів на виконання Громадського бюджету міста Львова.

З 15 серпня до 15 вересня оголошено конкурс проектів в рамках реалізації Громадського бюджету. Приймаються, як малі проекти (вуличного, квартального, районного значення, загальна вартість реалізації яких становить від 20 000 до 200 000,00 грн), так і великі проекти (міжрайонного, загальноміського значення, загальна вартість реалізації яких становить від 200 000,00 до 3 000 000,00 грн.)

Подавати проекти на виконання Громадського бюджету міста Львова можуть особи, що досягли 16 річного віку і які:

- проживають у м. Львові, що підтверджується паспортом.
- працюють у м. Львові, що підтверджується довідкою з місця праці (підприємство, установа чи організація зареєстроване у м. Львові).
- навчаються у м. Львові, що підтверджується студентським квитком.
- володіють на праві власності об’єктом нерухомості у м. Львові, що підтверджується витягом з відповідного реєстру прав власності.
- народилися у м. Львові, що підтверджується паспортом або свідоцтвом про народження.

Опис проекту на виконання Громадського бюджету міста Львова має включати:
основну мету реалізації проекту; проблему, якої він стосується; запропоновані рішення; пояснення, чому саме це завдання повинно бути реалізоване і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців; основні групи мешканців, які зможуть користуватися результатами реалізації завдання, а також бюджет проекту. Кожен проект, крім ініціаторів має мати значну групу підтримку (малі проекти – не менше 25 осіб, великі проекти – не менше 50 осіб). Проекти можуть подаватися, як в паперовому вигляді через Центри надання адміністративних послуг Львівської міської ради, так і в електронному вигляді на веб-сайті lviv.pb.org.ua.

Електронна web-система «Громадський проект» забезпечить організацію прозорого та зрозумілого для громадян процесу бюджету участі, коли у всіх мешканців буде можливість розробляти та подавати власні проекти, спрямовані на покращення життя громади. Проекти, які отримають найбільше голосів мешканців, будуть реалізовані за рахунок коштів міського бюджету.

Громадський бюджет – це чудова можливість для активного громадянина взяти безпосередню участь в управлінні містом.

Більше інформації на сайті: lviv.pb.org.ua та www.institute.lviv.ua