У Івано-Франківську відбувся круглий стіл "Енергоефективність Івано-Франківщини: стан та напрямки реформування в умовах євроінтеграції"

16 травня 2018 року у м. Івано-Франківськ відбувся круглий стіл "Енергоефективність Івано-Франківщини: стан та напрямки реформування в умовах євроінтеграції", на якому було представлено аналіз існуючого стану в сфері енергоефективності та відновлювальної енергетики в області. Участь у заході взяли представники Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківської міської ради, Регіонального відділення АМУ у Івано-Франківській області, Енергетичного кластеру Івано-Франківської області, інших міст області, Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника, ОСББ, громадських організацій тощо.

З вітальним словом до учасників звернулися перший заступник міського голови м.Івано-Франківська, Микола Вітенко, виконавчий директор РВ АМУ у Івано-Франківській області Юрій Стефанчук, представник Івано-Франківської ОДА Ігор Чопик та асистент керівника проекту Ірина Куропась.

Микола Вітенко у своєму вітальному слові акцентував увагу на актуальності впровадження енергоефективних заходів на рівні міста та розповів про досягнення Івано-Франківська у цій сфері.

Ігор Чопик акцентував увагу на необхідності просвітницької діяльності спрямованої на покращення поінформованості населення щодо енергоефективних та енергоощадних заходів. Також спеціаліст з енергозбереження розповів про вже впроваджені проекти та заходи в області, зокрема про сонячні батареї, розвінчуючи міфи щодо ефективності та необхідності певних заходів.

Коротко про проект, його мету та завдання розповіла Ірина Куропась, наголошуючи на необхідності широкого залучення усіх зацікавлених сторін  до обговорення даного питання та напрацювання рекомендацій для впровадження реформ з енергоефективності на регіональному рівні, особливо в час, коли Україна намагається стати енергонезалежною, коли підписано Угоду про асоціацію України з ЄС, що також тягне за собою певні зобов'язання.

Досить жваве обговорення відбулося після презентації "Аналізу існуючого стану в сфері енергоефективності та відновлювальної енергетики у Івано-Франківській області". Згідно цього дослідження, за рейтингом енергоефективності та розвитку альтернативної енергетики, проведеного серед 5-и областей Західного регіону України Івано-Франківська область посідає друге місце серед 5 областей західного регіону України. Проте є й проблемні аспекти в реалізації політики енергоефективності, а саме дисбаланс, який має місце між поставленими завданнями та доступним ресурсним забезпеченням, що унеможливлює досягнення поставлених  завдань. Так із 10 програм з відшкодування відсотків в сфері енергозбереження бюджетні ресурси виділено для 5-и, рівень виконання бюджетів - 48,1%. В 2017р. на програму енергозбереження виділено 8,3% передбачуваної суми. Спостерігаються значні розбіжності між плановими завданнями за змістом, часом і ресурсами та їх фактичним виконанням. Відсутні програмні напрацювання механізмів залучення інвесторів до реформування енергетичного сектора, на початкові стадії розробка нормативно-правового забезпечення впровадження сучасних механізмів фінансування енергозбереження в бюджетній сфері.

Серед інших питань круглого столу було розглянуто "Підвищення енергоефективності об’єднаних територіальних громад Івано-Франківської області. Основні проблеми та можливі шляхи вирішення. Досвід проекту "Зелена Енергія: Словацько-Український досвід", що презентував  експерт Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Микола Скиданюк. Досвідом впровадження енергоефективних програм та залучення  громадськості до цього, поділився представник Калуської міської ради Тарас Нижник. Одним з елементів залучення мешканців до впровадження енергоеефективних програм у Калуші є включення заходів з енергозбереження до переліку пріоритетів бюджету участі  міста.

Представник ГО "Бюро розвитку, інновацій та технологій" Сергій Максимюк презентував доповідь щодо місця енергообстеження та енергосертифікація міст і споруд в ході євроінтеграції енергетичного сектору України. Доповідач на прикладі розповів про неефективні заходи з енергозбереження, які досить часто використовуються в українських містах, а саме клаптикове утеплення, неякісні пластикові вікна, неякісний монтаж вікон та дверей тощо, розповів про створення енергетичних паспортів, енергоаудит та енергообстеження для ОТГ.

Представник Інституту Регіонального Розвитку Орест Микита на закінчення круглого столу подякував усім учасникам за активну участь та плідну дискусію. Він також наголосив, що під час круглого столу було піднято багато актуальних питань, що потребують широкого експертного обговорення та пошуку шляхів їх вирішення. Серед таких питань були: питання щодо необхідності такої штатної одиниці в ОТГ як енергоменеджер, питання теплих кредитів для ОСББ, зеленого тарифу, плюси та мінуси вирощування енергетичної верби, написання розвиткових проектів на тематику енергозбереження та енергоефективності  для ОТГ тощо.

Захід організовано ГО "Інститут регіонального розвитку" в рамках всеукраїнського проекту "Просування реформ в регіони" Інституту економічних досліджень та політичних консультацій і "Європейської правди", який фінансується Європейським Союзом в рамках програми "Підтримка громадянського суспільства в Україні".

 

Ознайомитися з повним текстом дослідження можна за посиланням.