ЗАВДЯКИ ЕСКО-МЕХАНІЗМУ КОМУНАЛЬНА ПОЛІКЛІНІКА ДРООБИЧА ЗАОЩАДЖУВАТИМЕ ТЕПЛО

 

На сьогодні, у зв’язку із значним подорожчанням теплоносіїв, утримання комунальних об’єктів соціальної сфери обходиться надзвичайно дорого, в місцевих бюджетах немає коштів на їх термомодернізацію. Законом України «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації» та прийнятими на його виконання підзаконними актами передбачена можливість залучення бюджетними закладами приватних інвестицій на умовах енергосервісу. Дрогобицька міська поліклініка використала надані державою можливості, уклавши договір зі столичним інвестором ТОВ «КиївЕСКО», за яким провела ряд енергоефективних заходів, підготувавши опалювальну систему до зимового періоду. За розрахунками за час дії контракту планується отримати загальну економію в сумі 1 165 тис. гривень.

ЕСКО – це важливий крок. Адже місто нині немає ні копійки на установи. Приходить інвестор і забезпечує санітарні норми, економію, віддаючи 10 відсотків від зароблених коштів, а в кінці дії контракту віддає обладнання. Це взагалі шикарно, - місто, отримавши обладнання, далі економить і може продовжувати із зекономлених коштів фінансувати ту ж саму установу.

 

Станіслав Гайдер,  начальник відділу інформаційних технологій та налізу Дрогобицької міської ради

Більшість об’єктів соціальної сфери побудовані в 60-80 роки, вони обладнані застарілими та зношеними системами теплозабезпечення, які поглинають значні обсяги теплової енергії, а з ними і значні суми з бюджетів різних рівнів. При цьому часто тепло подається в надлишковому обсязі, а тому просто «випускається» в атмосферу. Сьогодні в країні близько 100 тисяч будівель бюджетних установ побудовано ще за старими радянськими стандартами і потребують комплексної термомодернізації. Це, у свою чергу, вимагає чималих капіталовкладень у розмірі від 4,2 до 8,5 млрд доларів. Місцевим бюджетам це не під силу. Для вирішення даного питання реформою енергетичного сектора запроваджується енергосервіс або так званий ЕСКО-механізм, спрямований на стимулювання залучення приватних інвестицій (ЕСКО-компаній) в термомодернізацію бюджетних закладів. Окрема стаття 18 Директиви 2012/27/ЄС вимагає створення сприятливих умов для розвитку ринку послуг енергосервісу. ЕСКО-механізм визначений одним із основних завдань енергоефективності у бюджетній сфері та житлово-комунальному секторі у прийнятій Енергетичній стратегії України на період до 2035 року.

Сутність ЕСКО-механізму полягає в тому, що ЕСКО-компанія за власні кошти реалізує в бюджетному закладі необхідні заходи з енергоефективності, які потім повертає з отриманої економії витрат на оплату спожитих ресурсів, і за рахунок цієї ж економії отримує прибуток протягом обумовленого в договорі (ЕСКО-контракті) періоду часу. Піонером з використання ЕСКО-контракту в охороні здоров’я є Дрогобицька міська поліклініка на Львівщині.

Приміщення поліклініки за адресою вул. Січових Стрільців, 22 в м. Дрогобичі було побудоване в 1974 р. та обладнане відповідно до діючих на той час радянських стандартів, орієнтованих на максимальне споживання тепла. До наших днів і саме приміщення, і його система теплопостачання зносилися. Об’єкт неодноразово включався в плани заходів з термомодернізації, але кошти на їх проведення в бюджеті міста не знаходилися. Справа дійшла до критичної точки, коли теплопостачальники перед початком опалювального сезону 2018-1019 рр. під загрозою припинити теплопостачання почали вимагати негайної заміни лічильника тепла.

Вирішенню питання посприяла зустріч керівництва Дрогобицької міської ради з радником голови Держенергоефективності з впровадження ЕСКО-механізму Олексієм Корчмітом, на якій розглядались питання підвищення рівня енергоефективності бюджетних установ міста. В ході зустрічі визріло рішення про впровадження енергосервісного контракту у більше десяти бюджетних установах Дрогобича. Міська поліклініка була внесена у перелік об’єктів, рекомендованих для енергосервісу, який був схвалений депутатами міської ради.

Наступним кроком стало проведення енергоаудиту. Енергоаудит для інвестора – чи не найголовніший етап при укладенні ЕСКО-контракту. Справа в тому, що за ЕСКО-контрактом інвестор бере на себе ризик отримання економії за рахунок заходів з енергозбереження, від якої залежить термін окупності вкладень та строк ЕСКО-контракту. «При проведенні енергоаудиту, - згадує головний лікар поліклініки Юлія Гончаренко, - все оцінювалось дуже скрупульозно. До уваги брались показники тепла в найхолодніших і найтепліших приміщеннях, їх динаміка, і навіть дані Гідрометцентру».

Далі слідував тендер ProZorro відкритої закупівлі енергосервісу будівель поліклініки, переможцем якого стала компанія ТОВ «КиївЕСКО». За результатами тендеру був підготовлений проект ЕСКО-контракту, який після численних узгоджень та затвердження істотних умов міською радою був підписаний 19 лютого 2019р. Термін дії контракту – шість з половиною років. За умовами контракту інвестор зобов’язувався вкласти 1 048 тис. гривень та виконати комплекс робіт зі встановлення вузлів змішування та циркуляційних насосів. Об’єкт був підключений до автоматизованої системи управління, моніторингу та диспетчеризації Synergy Data, що дає можливість на відстані контролювати теплові потоки та визначати необхідний рівень подачі енергоресурсів в залежності від температури як назовні, так і в приміщеннях.

Нині всі роботи за договором завершені. Від першої зустрічі щодо запровадження енергосервісу на бюджетних об’єктах міста до укладення договору з ТОВ «КиївЕСКО» минуло чотири з половиною місяці. Як стверджують в адміністрації поліклініки, з ЕСКО-компанією працювалось легко і не було жодних проблем. Монтаж вузлів змішування зайняв буквально кілька днів і їх ефективність можна було визначити ще у березні. Але природа поступила по-своєму, березень виявився теплим, а тому не було необхідності включати тепло. В вересні поточного року завершено встановлення циркуляційних насосів. Першу економію і інвестор, і поліклініка очікують отримати в опалювальний сезон 2019-2020рр. За розрахунками за час дії контракту планується отримати загальну економію в сумі 1 165 тис. гривень, з яких 10%, тобто 117 тис. гривень надійдуть в міський бюджет Дрогобича, решта суми компенсує витрати інвестора, а у разі більшої економії він отримає прибуток.

ЕСКО-контракт був найкращим рішенням із можливих в умовах, в яких нині перебувають не тільки Дрогобицька поліклініка, а й багато інших подібних до неї соціальних закладів. Крім 10% від суми економії, після завершення контракту в поліклініці залишається встановлене обладнання, яке буде давати економію тепла ще не один рік, причому всі 100% поповнюватимуть міський  бюджет. Плюс і те, що запропоновані в рамках енергосервісу заходи втілюють найсучасніші технології в галузі енергозбереження і є максимально адаптованими до конкретних умов. І найголовніше, в приміщеннях забезпечуватимуться нормативні показники мікроклімату, що створює комфортні умови для медичних працівників поліклініки і для 1000 щоденних її відвідувачів.

Проект «Енергоефективність в дії: аналіз та просування кращих практик на Львівщині»  реалізується Інститутом Регіонального Розвитку рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується  Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".